Spis treści: Przedmowa. Od autora. Źródła i metoda 1. Charakterystyka źródeł 2. Miary i wagi 3. Pieniądz 4. Taksy 5. Uwagi metodyczne. Historyczny rozwój cen 1. Wpływ różnych czynników a w szczególności klęsk elementarnych na zmiany w rozwoju cen 2. Rozbiór szczegółowy rozwoju cen w wieku XVII i XVIII w Krakowie. Cel rozbioru szczegółowego rozwoju cen 1. Artykuły żywnościowe roślinne 2. Zwierzęta i artykuły żywnościowe zwierzęce 3. Napoje 4. Przyprawy i różne artykuły żywnościowe 5. Pasza 6. Papier 7. Odzież 8. Obuwie 9. Opał 10. Budulec drzewny 11. Budulec ziemny 12. Metale i gwoździe 13. Towary różne 14. Narzędzia 15. Naczynia 16. Płace 17. Czynsze 18. Uwagi ogólne. Tablice statystyczne. Diagramy. Materjały. Resumé. Errata ; Z 32 diagramami ; Wydano zasiłkiem Zarządu Stoł. Król. m. Krakowa, Komunalnej Kasy Oszczędności m. Krakowa oraz Izby Przemysłowo-Handlowej w Krakowie ; Streszcz. fr.
Skł. gł. Kasa im. Rektora J. Mianowskiego
Bujak, Franciszek (1875-1953) (przedm.)
Badania z Dziejów Społecznych i Gospodarczych ; nr 15
Domena publiczna (public domain)
Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie
Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie
2023-06-06
2013-06-20
1 626
1522
https://pbc.rzeszow.pl/publication/10516
Nazwa wydania | Data |
---|---|
Tomaszewski, Edward, 1934, Ceny w Krakowie w latach 1601-1795 = Les prix à Cracovie de 1601 à 1795 | 2023-06-06 |